T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ARDAHAN / GÖLE - Kazım Karabekir Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

Metal Teknolojisi Alanı  

 Metal; çok yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahip, kendine özgü parlaklığı olan madenlerin ortak adıdır. Metal teknolojileri ise metal ve metal alaşımların sıcak ya da soğuk olarak biçimlendirildiği bir sanayi dalıdır. Bu alanda çeşitli metaller ısıl işlemlere tabi tutularak kaynak, perçin ya da cıvatayla birleştirilir. Ayrıca, çelik yapımı ve metal süsleme işleri de alandaki faaliyetler arasında yer alır. Bu alan; malzemeyi işleyen ve şekil veren makineler, ekipmanlar ve süreçlerden oluşmaktadır.

Metal endüstriyel üretim yapılan her alanda kullanılan bir malzemedir. Sağlam, dayanıklı, esnek ve estetik görünüme sahip olduğu için birçok sanayi kolunda tercih edilmektedir.

 Metal demir çelikten beyaz eşyaya, havacılıktan uçak ve gemi yapımına kadar aklımıza gelebilecek birçok sanayi alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Demir-çelik sektörünün yapı taşı metallerdir. Bu sektördeki tüm ürünler metalden yapılmaktadır.

 Gelişen malzeme çeşitliliği ve teknolojiye bağlı olarak mobilya alanında da metal kullanımı yaygınlaşmıştır. Günümüzde ayaklardan iskeletlere ve aksesuarlara kadar mobilyaların birçok yerinde metal malzemeler tercih edilmektedir. Beyaz eşyaların, dış aksamlarının yanı sıra, motorunda da metal bulunur.

 Metalin yaygın olarak kullanıldığı bir başka sektör ise ısıtma ve havalandırma cihazları sektörüdür. Isıtma sektöründe kaloriferler dökme ya da sac metalden yapılabilir. Havalandırma sistemleri ise genellikle sac metallerden oluşturulur.

 Her türlü kara, hava ve deniz taşıtlarının yapımında birincil ham madde metaldir. Araçların motoru, iç ve dış aksamında metal teknolojisi ürünlerinden yararlanılmaktadır.

Metal telekomünikasyon cihazları, elektronik ve elektrikli cihazlar, endüstriyel cihaz ve makine imalatının yanı sıra her türlü metal fabrikasyon ürünlerde kullanılan bir maddedir.

 Son yıllarda metal teknolojilerinde kullanılan teknolojide önemli gelişmeler meydana gelmiştir. Bu gelişimler ürün kalitesini arttırmanın yanı sıra ürün çeşitliliğini de beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla üretim sürecinde makine ve teçhizata hakim, işlemleri profesyonel biçimde yapacak nitelikli iş gücüne daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır.

 Meslek liselerinin metal teknolojisi alanını tercih eden öğrencilerin, mezun olduktan sonra işsiz kalma ihtimalleri yok denecek kadar azdır. Diğer yandan bu alanda lise eğitimini tamamlayan öğrenciler kendi alanlarında ön lisans ve lisans eğitimine devam edebilir. Başarılı öğrenciler bu alanda akademik çalışmalar yapmak üzere, lisansüstü eğitim alarak yüksek lisans ve doktora yapabilir, eğitimlerini en üst seviyeye kadar sürdürebilirler.

Metal teknolojisi dünya ticaretinde ve ülke kalkınmasında önemli yeri olan sektörlerden biridir. Kendini yenilemeyi bilen, yabancı dil konusunda yeterli kişiler yalnızca yurt içinde değil yurt dışında da branşıyla ilgili iş bulma imkânına sahiptir. Avrupa Birliği ülkelerinde ya da diğer yabancı ülkelerde mesleğini ustalıkla yapan bir kişi, kariyer yapabilir ve yüksek standartlarda çalışabilir. Metal Teknolojisi Alanı: Kaynakçılık, Metal Doğramacılığı,Isıl İşlemciliği ve Çelik yapılandırmacılığı  olmak üzere dallara ayrılır.

 KAYNAKCILIK DALI

 Kaynakçı; elektrik ark kaynağı, oksi gaz kaynağı, elektrikli direnç kaynağı, tig , mig -  mag ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan kişidir.

  Kaynakçıların Görevleri

• İş planı yapmak,

• Teknik resim yapmak,

• Soğuk ve sıcak şekillendirme işlemleri yapmak,

• Elektrik direnç, ark ve arkı kesme kaynağı yapmak,

• Koruyucu gaz (mig-mag, tig), toz altı, oksi-gaz kaynağı ve büyük çaplı boruların   kaynağını yapmak,

• Oksi-gaz ile kesme yapmak,

• Malzeme muayene yöntemleri uygulamak

• Sertlik ölçme işlerini yapmak,

• Bilgisayar destekli çizim yapmak,

• Temel elektrik işlemleri yapmak gibi görevleri yerine getirirler.

Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmak da meslek elemanlarının görevleri arasında sayılabilir.

 Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

 • İş ahlâkına uygun davranan,

• Tüm duyu organları sağlıklı şekilde çalışan,

• Titiz, yaratıcı, sabır ve estetik görüş sahibi,

• Mesleki yeniliklere açık,

• Üç boyutlu düşünebilen,

• Temel matematik, fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip,

• Ekip çalışmasına yatkın kişiler olması gerekir.

 Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslekle ilgili alandan mezun olan öğrenciler kendi Meslekî ve Teknik Eğitim Bölgesi içinde yer alan bölümlere önlisans bölümlerine ek puan alarak yerleşebilirler.

Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, üniversite sınavına girerek sayısal puan türüne göre alanlarının devamı niteliğinde lisans programlarını tercih edebilirler.

 Çalışma Ortamı ve Koşulları

Kaynakçılar genellikle fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlarda çalışır. Ancak açık havada, hatta su altında bile kaynak yapılabilmektedir. Meslek elemanlarının çalışma ortamları genelde gürültülüdür. Kaynak işlemi sırasında eldiven, gözlük, maske, kask gibi koruyucu araçlar mutlaka kullanılmalıdır. Kaynak yapılan ortamın havalandırılmasına dikkat etmek gerekir.

 Kullanılan Araç ve Gereçler

Kaynakçılar; kaynak makinesi, kesme lambası, kaynak teli, oksi-asetilen, oksijen ve asetilen tüpü, elektrik arkı, elektrot, elektrik ve kaynak makinesi, taşıma ve kaldırma araçları, kaynak çekici, markalama aletleri, mengene, iş eldiveni, gözlük, maske gibi alet ve malzemeleri kullanır.

 İş Bulma İmkânları

Meslek elemanları, sanayide her türlü metalin kaynakla birleştirilerek bir ürün ortaya koyulduğu işletmelerde görev alabilir. Kamu kurumlarının veya özel işletmelere ait kuruluşların fabrika ya da atölyelerinde çalışırlar. Bu meslekte küçük yatırımlarla bir iş yeri açmak da mümkündür.

Mesleğini seven, iş ahlâkına sahip ve kendini mesleği konusunda geliştiren kaynakçılar her zaman iş bulabilir. Çalışma süreleri, çalıştıkları yer gibi faktörler meslek elemanlarının alacakları ücretlerde etkili olur.

 

Okulumuz Metal Teknolojisi Alanına Ait Fotoğraflar

 13-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.05.2013 - Güncelleme: 03.01.2024 09:02 - Görüntülenme: 2017
  Beğen | 2  kişi beğendi